Neka polazišna točka prilikom razmatranja bilo kojeg kriterija vašeg novog doma bude promatranje kupovine stana kao doživotne investicije. Zašto? Na taj ćete način izbjeći situacije u kojima promjene u budućnosti vaš trenutni odabir stana pokazuju lošim izborom. Nadalje, uključit ćete u proces donošenja odluke i kriterije važne vašim ukućanima, a sve s konačnom svrhom općeg zadovoljstva.

 

Kako pristupiti odabiru idealne veličine stana?

Istaknimo kako ne postoji jedinstvena formula za izračun idealne veličine stana. Ona proizlazi iz vaših osobnih potreba i preferencija, a usko je povezana sa stilom uređenja i vašom osobnosti općenito. Isto tako, uvjetuje i kasniju organizaciju interijera i eksterijera. Ono što svakako treba uzeti u obzir jest:

 • Dijelove interijera namijenjene pojedincu
 • Dijelove interijera namijenjene zajedničkom provođenju vremena
 • Broj različitih generacija u vašem domu
 • Koliko često više ukućana obavlja iste aktivnosti u isto doba dana
 • Postoje li ukućani sa specifičnim potrebama poput djece, starijih itd.
 • Posjedujete li kućne ljubimce
 • Postoji li potreba za prostorom za posebnu namjenu poput improviziranog kućnog ureda

Pretražujete li različite internetske i tradicionalne izvore na ovu temu, pronaći ćete brojne sugestije idealne veličine stana. Te su sugestije uglavnom između 25 i 30 kvadratnih metara prostora po jednoj osobi u kućanstvu. Ne odbacujući nijednu od prisutnih teorija, nastojimo vam pružiti sveobuhvatan i vama prilagođen, a ne generički pristup ovoj temi. Sukladno tome, smatramo kako je nemoguće jedinstvenom formulom zadovoljiti specifične potrebe svakog od vas.

Izazovi suvremene stanogradnje i uređenja

U odabiru idealne veličine stana ne biste smjeli ignorirati izazove koje postavlja suvremena stanogradnja. O kojim se izazovima radi? Moderna i kvalitetna stanogradnja podrazumijeva sljedeće trendove:

 • Postojanje velikog i otvorenog dnevnog boravka
 • Otvoren prostor s atraktivnim benefitima (izvor svjetla i svježeg zraka, pogled, prostor za druženje)
 • Posebni prostori za obavljanje službenih i kućanskih poslova

Veliki i otvoreni dnevni boravak nezaobilazan je trend iz niza razloga. Čini vaš boravak ugodnijim, pruža mogućnost druženja s gostima u ugodnom ambijentu i cijeli dom čini estetski puno zanimljivijim.

Otvoren prostor uključuje terase i balkone. Osim što provođenje vremena u ljetnim mjesecima isključivo u zatvorenom prostoru nikome neće djelovati kao privlačna opcija, postojanje ovakvog prostora u vašem domu bit će garancija dovoljne količine svjetla i svježeg zraka. Nadalje, imat ćete mogućnost uživati u pogledu koji se pruža s vašeg balkona ili terase.

Dom koji diše punim plućima

Čest je slučaj da stvorite topao, ugodan i atraktivno uređen dom, a potom ta njegova jedinstvenost i ljepota bivaju ugušeni svakodnevicom. Što to točno znači? U svom domu trebate predvidjeti i predodrediti prostor za obavljanje brojnih aktivnosti, prvenstveno:

 • Zaduženja vezana uz posao
 • Kućanske poslove

U današnje vrijeme vrlo su rijetki slučajevi u kojima sva svoja zaduženja ostavljate u uredu i potpuno ste rasterećeni tijekom vremena provedenog doma. Takav scenarij je lako predvidjeti i nipošto ga ne treba ignorirati. Unaprijed osmislite dodatni prostor koji će imati upravo takvu svrhu. Taj improvizirani kućni ured poslužit će i u brojnim drugim svrhama: kada radite na računalu, čitate i slično.

Što točno podrazumijevamo pod kućanskim poslovima u ovom kontekstu? Pranje i glačanje rublja i sve druge poslove koje obavljate često ili redovito. Radite li to u prostoru koji nije predviđen za to, to će značiti da taj prostor pati, neovisno pati li njegova funkcionalnost ili estetika. Smjestite glačalo, perilicu rublja, usisavač i ostale kućanske aparate u posebnu prostoriju i očuvajte šarm ostalih prostorija vašeg doma.

Kako odgovoriti na postavljene izazove?

Prethodno opisani izazovi iznjedrili su brojna rješenja u modernoj stanogradnji. Kako biste uspješno odgovorili na sve zahtjeve, iskoristite neke od ovih mogućnosti:

 • Adaptibilni zidovi

Oni će vaš prostor učiniti u potpunosti prilagođenim vašim potrebama čime ćete maksimalno iskoristiti njegov potencijal.

 • Staklene klizne stijene

Donose posebnu dimenziju prostranosti, prozračnost i veliku količinu svjetla, što nedvojbeno utječe na vaše zadovoljstvo i kvalitetu života.

– Aluminijsko-drvena stolarija

Osim same kvalitete materijala i elegantnog izgleda, ovo vam rješenje ublažava temperaturu u najhladnijim, odnosno najtoplijim danima u godini.

 • Veliki otvoreni prostori

Podrazumijevaju sve terase, balkone, trijemove i ostale prostore primarno namijenjene vašem užitku.

Zaključak

Kažu da je dom mjesto gdje sve počinje i završava. Vođeni razmišljanjem opisanim u ovom blog postu, ING-GRAD već 30 godina nastoji da kod vas sve počinje i završava s osmijehom.